P R I C E M

door 11 april 2024Uncategorized

Laatst hoorde ik een jonge collega podoloog klagen over zijn ATFL. En eerlijk : ik had geen idee wat hij bedoelde. Dus ik vroeg het hem op de man af. “Anterieur Tibio-Fibulair Ligament”, zei hij. En de begeleidende grijns verraadde meteen ook zijn inschatting van mijn intellect. Shame on me. Dat ik dát niet wist !

Toegegeven, als podoloog zou dat voor mij niet onbekend hebben mogen klinken. Maar ik praat nu eenmaal in volzinnen, sorry. Dat is eigen aan mijn generatie, zo blijkt. Al durf ook ik al eens OMG, YOLO of BFF in de mond te nemen. De rollende ogen van mijn dochters doen mij wel vermoeden dat het toch nog wat ‘awkward’ klinkt. Ouders praten nu eenmaal niet in afkortingen. Dat is iets van deze tijd. Hun tijd. Niet de mijne.

Hij was een aantal maanden geleden van één of ander trapje gestruikeld en sukkelde sindsdien dus met een moeilijk herstellende verzwikte enkel. Zo had hij het ook van de eerste keer kunnen zeggen, dan had het gesprek meteen vlotter kunnen verlopen.

Wat te doen bij enkeldistorsie ? Protectie Rust Ijs Compressie Elevatie Mobilisatie.

Met andere woorden : bescherm de aangedane structuren, biedt ze rust, leg ijs en druk. Hou het betrokken lidmaat omhoog, mobiliseer alleen de omliggende niet-aangedane structuren en bouw stilaan terug beweging op (al dan niet met kinebegeleiding, afhankelijk van de graad van de kwetsuur). Dat weet toch het kleinste kind ! *

PRICEM. Dát had ik moeten antwoorden. Van eigen deeg een koekje ! Maar dat zou ongetwijfeld weer ‘awkward’ hebben geklonken en ik had geen zin in rollende ogen deze keer. Dat privilege gun ik enkel mijn eigen volk (en dan nog). Bovendien vrees ik dat dit letterwoord niet helemaal past in dat luie taaltje en dat hij mijn mopje niet zou hebben begrepen. Ik hield dus wijselijk mijn mond en kon alleen meewarig kijken.

Arme collega, dacht ik. Terwijl probeerde ik vooral zélf niet met de ogen te rollen.

Raar volkje, dat jonge grut. OMG !

 

* Opgelet : bij aanhoudende pijn, zware verkleuring en/of zwelling is doktersadvies aan te raden – beeldvorming kan dan mogelijke inwendige letsels opsporen.

Slaat u uw enkel frequent om ? Neem hier contact voor jouw stap onderzoek.