Steunzolen ? Neen, dat doe ik niet.

door 11 april 2024algemeen, stappen en lopen

Het gebeurt wekelijks. Mensen die bellen met de vraag of ik ook steunzolen ‘doe’. Neen. Ik ‘doe ‘ geen steunzolen. Ik ontwerp ze niet. Ik maak ze niet. Ik verkoop ze niet.

Hoezo dan (dat hóór ik ze denken aan de telefoon) ? Je bent toch podoloog ?

Inderdaad. Ik ben podoloog. En een podoloog doet dat niet. Maar begrijp me niet verkeerd. U kan zeker bij mij terecht voor functionele, podologische zolen. En dat is heel iets anders dan een steunzool..

Een steunzool ondersteunt. Zo duidelijk is dat. U wordt als patiënt gevraagd uw voeten te plaatsen in een zacht materiaal (of soms op een glazen plaat, digitaal weet u wel). Afdruk klaar. De orthopedisch schoenmaker (of bandagist, zoals u wil) kiest – afhankelijk van de breedte en lengte van de voetafdrukken – een standaard leest. Mogelijks worden ook (standaard) opzetstukjes geplaatst bovenop de zolen. Om holtes of doorgezakte delen van de voet te onder-steunen. En in veel gevallen volstaat dat. Niets mis mee.

Voor een functionele, podologische zool wordt gewerkt met 100% op maat gemaakte zolen. Op basis van afdrukken die worden begeleid tijdens het afnemen ervan. Dat is één. Tevens wordt ook zo veel mogelijk de mobiliteit van voet- en hoger gelegen gewrichten in kaart gebracht (bewegen de betrokken gewrichten te veel dan wel te weinig ?). Dat is twee. Bovendien zal u ook gevraagd worden een aantal minuten te stappen. U zal daarbij gefilmd worden (liefst vanuit meerdere perspectieven) en deze bewegende beelden zullen, samen met u, geanalyseerd worden. Dat is drie. En het is pas na deze drie stappen dat ik als podoloog voor u ook een functionele, podologische zool zal kunnen maken.

Dat is wat podologen doen. Podologen verkopen geen steunzolen. Podologen zijn paramedici. Zorgverstrekkers. Anatomische denkers. Noem ze maar : analisten van de voeten, knieën, heupen en lage rug in beweging.

Dus als u op zoek bent naar steunzolen, dan kan u bij de orthopedisch schoenmaker (of bandagist, zoals u wil) terecht. Dat neemt hooguit 10 minuten van uw tijd. 

Voor een analyse van u als mens in beweging (en de daaruit mogelijks voortvloeiende klachten in voeten, knieën, heupen en/of rug) bent u beter af bij een podoloog. Maar reken dan wel op een uur, .. of zelfs langer.

Dat is lang. Daar heeft u een punt. Maar het is een investering die u een pak interessante informatie oplevert over precies dat fantastisch bewegende lichaam van u.

Aan u de keuze. U bent van harte welkom : Maar hier alvast je afspraak voor jouw stap onderzoek.