Twee adviezen voor de prijs van één !

door 11 april 2024Uncategorized

Komt er een mailtje bij mij binnen :

“Hallo, Sinds enkele maanden heb ik geregeld pijn in mijn linker ondervoet.  De pijn komt almaar frequenter voor. ‘s Morgens heb ik geen pijn maar naarmate het middag word, begint de pijn en tegen de avond moet ik mij zetten want dan kan ik er niet meer op staan. Rechtervoet voel ik een heel klein beetje pijn ’s avonds. Ik ben onthaalouder en sta natuurlijk de hele dag op mijn voeten. Hopelijk kan jij me helpen.”

Vijf keer ‘pijn’. In zo een kort mailtje. Dat klinkt heftig. Natuurlijk wil ik helpen. Graag zelfs. Ik bel ze op en we maken een afspraak.

Ze staat dus in de zorg.  Als onthaalmoeder. Die voeten zien uiteraard af. Net als de knieën, heupen, bekken en rug (en mogelijks zelfs nog meer), maar daar komt ze niet voor. Ik ben tenslotte de podoloog. En een podoloog is voor de voeten, toch ?

Oei. Dat moet ik blijkbaar even toelichten. Toegegeven, ‘podo’ staat voor voeten. Maar die voeten staan en stappen niet alleen.

Daar is een heel lichaam voor nodig. En dus vraag ik door over andere mogelijke klachten.

En dan komt het : dat ze al jaaaren rugpijnen heeft, maar met die job wordt dat natuurlijk niet beter. Dat ze al veel pijnmedicatie heeft gekregen die wel schijnt te helpen, maar slechts voor een klein stukje. Dat ze ook al afspraken had met meerdere dokters in een pijnkliniek, maar niemand schijnt haar van haar pijn af te kunnen helpen. Ook mentaal geraakt ze op. Die pijn is immer aanwezig. Ze riskeert haar job, waar ze op latere leeftijd zo bewust heeft voor gekozen, niet meer te kunnen doen …

Als ik vraag wat haar primaire klacht is vandaag, antwoordt ze toch dat haar hielen er het ergst aan toe zijn. Die rug is ze nu al zo lang gewoon.

Tijdens het stap onderzoek zie ik duidelijk een link tussen beide pijnen. Zoals ik hierboven al aangaf : we staan en stappen immers niet alleen met onze voeten, maar met onze total body.

We opteren te starten met zolen. Om die pijn aan de hielen aan te pakken (want daar kwam ze tenslotte voor). Maar ik vermoedde sterk dat haar rug zeker ook ‘rust’ zou krijgen. Al zette ik dat niet echt in de verf. De hielen waren immers primair. En de patiënt is koning(-in).

Op het einde van het stap onderzoek vraagt ze al of haar zoon ook eens ‘mag’ komen. Ze is onder de indruk van mijn compleet onderzoek en wil hem ook laten ‘nakijken’.

Twee weken later komen ze beiden terug. Hij voor een stap onderzoek. Zij voor een controle.

Ze valt meteen met de deur in huis : dat ze zoooo gelukkig is. Haar hielen zijn fel verbeterd, maar vooral : die rug deed véél minder pijn. Ze komt nu de dag door op een draaglijke manier. Dit had ze nooit durven verwachten. Ze is ‘ongelooflijk content’.

Twee voor de prijs van één. Of hoe deze stap analist niet alleen uw voeten aanpakt maar ook het consulteren waard is voor pijn in hoger gelegen segmenten (zoals daar zijn : onderbeen/knie/heup/rug).

Toch straf, hoe ik er ben in geslaagd op beide fronten de pijn aan te pakken. Pluim op mijn hoed. Al zeg ik het zelf .

 

Heb jij ook klachten bij het staan of stappen ? Neem hier contact op voor een stap onderzoek.