Hoe blijf ik actief bewegen, zonder klachten ?

Je wordt ’s morgens wakker en je tast meteen naar die ene plek: zou je vandaag zonder pijn kunnen stappen ? Het lijkt mee te vallen. Misschien lukt het vandaag iets beter. Denk je. Misschien trekt die pijn gewoon vanzelf weg. Hoop je.

Je stapt uit je bed en bij die eerste stappen lijk je wel een oudje. Je sukkelt naar de badkamer. Maar tegen de tijd dat je aan je ontbijttafel zit (of staat, want alles moet altijd vlug-vlug-vlug), zou je bijna gaan denken dat het over is. Je bent er helemaal klaar voor. Laat maar komen, whatever je plannen ook zijn ! Je bent je actieve zelf!

Toch wéét je dat het straks gaat herbeginnen.
En dat doet het ook. Als jonge, actieve vrouw met een job die je voortdurend in beweging houdt en een huishouden vol to do’s  wordt die pijn langzaam maar zeker vandaag ook opnieuw de spelbreker.

Misschien lukt straks toch nog een rondje met de hond of een loopje met de vriendinnen ? Of zal die zeurende pijn weer opkomen ? Je wordt er onzeker van.

En dat elke dag opnieuw. Elke stap opnieuw.

Toch blijf je doorgaan. Moet je blijven doorgaan. Minderen is geen optie, want je kan en wil je klanten,/patiënten en collega’s (en natuurlijk ook je gezin) niet in de steek laten.

En ondertussen maalt er maar één ding door je hoofd : wie helpt me van die klacht af ?

 

Herken je dit? Steeds diezelfde gedachten die in je hoofd blijven hangen:

  • Zou de klacht vandaag wegblijven?                                                                                (Helaas, pijnvrij bewegen zit er precies opnieuw niet in)
  • Heb ik nog genoeg pijnstillers in mijn tas?                                                                            (ik moet hier dringend mee gaan stoppen, dit kan toch niet gezond zijn)
  • Waar is mijn extra paar schoenen?
    (zodat ik tussen de middag eens kan wisselen – anders trek ik het niet de hele dag)
  • Hoe lang nog tot de volgende kinesessie?
    (want dan kan ik weer 2 tot 3 dagen verder)
  • Moet ik nu echt een andere job gaan zoeken?
    (een bureau job is echt niet voor mij weggelegd, ik kan niet stilzitten en wil een job die me in beweging houdt)
  • Zal ik mijn wandeling of start to run sessie vandaag alweer overslaan?
    (terwijl ik nu net goed op dreef was)
  • Ik moet echt enkele dingen schrappen dit weekend, mijn lijf doet zeer
    (maar ik WIL helemaal niets missen – Fear Of Missing Out)
  • Hoe moet dat straks met die citytrip of wandelvakantie?
    (stilzitten is immers niets voor mij, ook niet op vakantie, ik wil kunnen wandelen en rond kuieren)

Zo kan het echt niet verder. Maar je hebt geen idee hoe en waarom die pijn er is gekomen.

Laat staan hoe je hem te lijf moet gaan…

En dat weet ik wel !

Wat zou je denken als ik je vertel dat:

  • Het leven ook verder kan zonder (of in ieder geval: minder) pijnmedicatie
  • Je bij het buitengaan niet meer moet denken aan een extra paar schoenen. Met één degelijk paar kom je al een eind ver.
  • Je agenda minder gevuld zal staan met afspraken bij je kine (meer tijd dus voor andere, leuke, actieve dingen)
  • Je pijnklacht niet noodzakelijk je hele leven hoeft te (her-) bepalen. Alleen je manier van stappen bijsturen kan al voldoende zijn om jou weer op weg te zetten.
  • Die wandeling terug mogelijk wordt – mits opbouw natuurlijk – stap voor stap. En wie weet zelfs een Start to Run of andere sport er achteraan.
  • Je straks in je vrije tijd weer kan gaan bewegen en doen wat jij wil, zonder dat je moet gaan schrappen in al die leuke plannen

Dat kan ! En dat is niet eens zo moeilijk :

Die pijn wordt in 8 op 10 gevallen namelijk simpelweg veroorzaakt door de manier waarop jij stapt. Bij elke stap die je zet, hou je dus ZELF je lijden in leven. En eerlijk: een actieve, jonge vrouw als jij heeft al snel 10.000 stappen op een dag bij elkaar. Ga maar eens na wat dat doet met je lijf en leden.

En daar kan dus iets aan gedaan worden :

  • Zodat je voortaan zonder pijn(-medicatie) verder kan
  • En je niet meer hoeft te denken aan een extra paar schoenen elke keer bij het buitengaan
  • Zodat je meteen minder naar de kinesist hoeft te lopen
  • En je agenda meer zuurstof krijgt voor andere, leuke, actieve dingen
  • Zodat je opnieuw kan gaan wandelen en zelfs lopen
  • En je dus in je vrije tijd weer leuke plannen kan gaan maken

Het enige wat je hiervoor moet doen is je stap laten nakijken door je stap specialist.

Een stap onderzoek duurt zo’n 75 minuten en op het einde stap je buiten met een concreet plan van aanpak.

Zodat jij opnieuw pijnvrij kan gaan en blijven gaan 🙂

 

Ja, ik wil kunnen blijven gaan en boek meteen mijn stap onderzoek!

Alex is bijzonder tevreden van zijn podologische zolen.  Hij heeft helemaal geen last bij het dragen, enkel een goed resultaat. De ontsteking aan zijn Halux Valgus is verdwenen en de grote teen is zich blijkbaar aan het rechten. We zijn u dus zeer dankbaar.

Als fervente hors-piste skiër heeft hij 100% heeft kunnen genieten zonder pijn ! Ook uw viltjes hebben hem super geholpen. En in antwoord op uw lieve vraag naar zijn examens, deze waren ook heel goed 🙂

Nogmaals onze oprechte dank!

Alex, Malderen

Met mijn steunzolen gaat het heel goed. Dat alles dank ik aan Uw tussenkomst en die van de osteopaat in Wolvertem, die net als U zijn vak beheerst en net als U de nodige tijd besteedt en voor wie het resultaat van belang is. 

Maar zoals spijtig zo vaak, laten goed behandelde en tevreden patiënten minder snel van zich horen dan degene die vinden dat ze moeten klagen, ik wil mij hiervoor oprecht excuseren.

M.T., Grimbergen

Ingrid, Wat een service heb jij toch. Bedankt voor jouw mail.

Intussen gaat het super met de zolen. Ik deed in begin veel opzoekwerk naar ervaringen van andere mensen. Eentje ervan heb ik onthouden: het is in begin doorbijten, maar nadien loop je op wolken. Het is waarheid geworden 😇

Ze voelen nu super goed aan. Bedankt !

Ineke, Buggenhout

Hallo Ingrid

Dank voor het verslag en de expertise. Ik was best onder de indruk van alle metingen en voor mij nieuwe inzichten. Het verslag lijkt “Chinees” voor mij, maar ik herken er wel de lijnen in die jij me reeds verstaanbaar maakte. Ik maak het over aan mijn huisarts.

Tot volgende week voor het ophalen van de steunzolen. Groeten en alvast bedankt voor de goede zorgen

Griet

Na een lange periode met pijnlijke voeten ben ik op consultatie geweest bij podologe Ingrid Willems en dat was , zo blijkt, een goede beslissing. Ik werd vriendelijk ontvangen en na enkele vragen en een gemoedelijk gesprekjevoelde ik me snel op mijn gemak. Daarna begon ze met een uitgebreide voetanalyse met veel uitleg, metingen en stappen op de loopband. Ze ontdekte al snel waar het schoentje wrong.

Ook voor bijkomende, onderliggende problemen stelt ze een behandeling voor. Na al die informatie worden die “fantastische” zolen gemaakt. Vol verwachting en met haar raadgevingen en tips ben ik de zolen beginnen dragen en nu kan ik ze niet meer missen.

Ik draag ze van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, een echte wellness voor mijn voeten. Elke dag vermindert de pijn en kan ik weer een stukje verder stappen. 

Ik ben er zeker van dat Ingrid nog veel mensen gelukkig zal maken en ik kijk uit naar de volgende afspraak. Tot slot kan ik alleen maar zeggen : BEDANKT INGRID !

Lydia Lauwers

Het gaat heel goed. Ik heb nóg betere schoenen gekocht (van Mobils) en de zolen passen daar perfect in. Mijn kine is nu met vakantie maar ik doe de oefeningen nu zelf thuis. Gisteren een wandeling van meer dan 10000 stappen gedaan en geen pijn! Ik ben heel tevreden!

Y.C.

Ik heb geen pijn meer, de zolen doen hun werk, comfortabel bij het wandelen, ik sta ook beter bij het golfspel, maar ik speel niet beter,…. nog niet 😉

Rudolf Claes, Antwerpen

Ingrid, Bedankt voor de nodige aandacht en energie die jij in mij hebt gestoken.. ben eindelijk van mijn pijn in rechterenkel verlost na 4 maanden afzien dank zij mijn podologische zolen.. door u met zorg gemaakt..nogmaals bedankt.

Myriam Van Dooren, Londerzeel

Met de steunzolen an sich gaat het prima. Voelde van in het begin heel comfortabel en prettig aan! Kijk er zelfs naar uit om mijn schoenen ’s morgens aan te doen.

E. M., Bornem

Bedankt voor het verslag maar ook voor de afspraak. Het was voor mij de eerste keer dat ik zo een uitgebreide en duidelijke uitleg gekregen heb, dat was echt tof !

Julie, Brussel

Ingrid,

Ik wou je nog eens bedanken voor de behandeling en de steunzolen ! Tevoren verkortte ik steeds mijn wandelingen want vanaf ongeveer 5 km werd de pijn heel stekend zo net voor mijn tenen….nu voel ik na 8 km nog steeds niets, helemaal niets, zalig gevoel !

Ik heb ze ook gebruikt in mijn skibotten, vorig jaar liepen de tranen ongewild uit mijn ogen op de sleepliften door de stekende pijn onderaan mijn voeten, ook hier dit jaar….niks gevoeld…veel beter geskied ook

Echt bedankt !!

Nadat mijn zoon een half jaar lang bleef klagen over pijn in de voeten, heb ik uiteindelijk besloten om een podoloog op te zoeken.
Ingrid heeft na een grondig onderzoek, podologische zolen aanbevolen. Ze heeft mijn zoon een uitgebreide maar heel duidelijke uitleg gegeven over zijn probleem en de functie van de zolen.
Een paar weken later mochten we ze al ophalen. Na een aanpassingsperiode van een paar weken is zijn pijn volledig verdwenen. Nu twee jaar later voelt hij er zich nog altijd super mee, hij zou ze niet meer kunnen missen.

M.V.E., Buggenhout

Vriendelijk en correcte afspraken.
Er wordt zeker voldoende tijd aan de patiënt besteed.

A.V., Buggenhout

Heel nuttig voor mensen met allerlei problemen,steunzolen bijzondere kwaliteit, worden ook getest en gebruikt door sportlui, onderzoek professioneel.

E.L., Bornem

Verzorgde praktijk , vriendelijke ontvangst en correcte diagnose.
Kortom een aanrader wie met podologische problemen zit.

Yarne Gosselin, Bornem

Mijn behandeling bij en door mevrouw Willems was bijzonder efficiënt. Zij nam meer dan voldoende tijd voor het onderzoek en kwam met een heldere en duidelijke diagnose, die getuigde van hoge professionaliteit.

Tom Van Peer, Boom

Na maandenlang gesukkel met mijn tenen kwam ik bij Ingrid terecht. Na een grondige screening werd er beslist om steunzolen te beginnen dragen. Deze werden met de grootste zorg op maat gemaakt en ze bieden mij vandaag de dag nog steeds de nodige steun en hulp. Soms kan ik alweer eens een schoen zonder steunzool dragen. Een podologe met de nodige vakkennis

Ilse Heyvaert, Lebbeke

Ik was al langer van plan om eens een podoloog te raadplegen met het idee ‘voorkomen is beter dan genezen’, maar een afspraak maken stelde ik steeds uit… Tot ik op een dag pijn begon te krijgen aan mijn hiel en vooral tijdens het lopen.
Meteen een reden om snel een afspraak te maken.
Ingrid onderzocht de oorzaak van de pijn heel zorgvuldig en analyseerde mijn manier van stappen en lopen tot in detail. Met als resultaat een uitgebreid verslag en een heleboel tips. Na 4 weken kinesitherapie voel ik al een enorme verbetering.
De pijn die ik eerder voelde bij het lopen is al veel verminderd en ik tel af naar het moment dat de pijn volledig weg is. Bedankt Ingrid !

Inge Polspoel, Peizegem

 

 Ik had steunzolen nodig maar ik twijfelde hierover, Ingrid had al het nodige al gedaan om ze te maken maar wachtte op mijn antwoord.

Na mijn besluit heeft het slechts enkele dagen geduurd voordat ik mijn steunzolen had, deze service vind je niet overal.

Hasan Teker, Willebroek

Ik had uw naam doorgekregen van mijn kinesiste die heel goeie ervaringen met uw praktijk heeft.

Ik kan dit beamen, er wordt tijd genomen om alles grondig te onderzoeken en ik kreeg ook de nodige uitleg.

Verder kan ik rekenen op een goeie opvolging en kan ik steeds bij U terecht met eventuele vragen.

Martine Servaes, Lebbeke

Ongeveer een jaar geleden kwam ik met pijnlijke voeten en een pak vragen hierover in de praktijk van Ingrid terecht.

Dankzij een uitgebreid onderzoek en de vakkennis van Ingrid kreeg ik een oplossing op maat.

Vrij snel verdween de pijn en kan ik zelfs opnieuw lopen, wat ik gedurende jaren niet meer kon.

Lieve Van den bussche, Buggenhout

Een super lieve dame die haar tijd neemt om tot de juiste oplossing te komen.

Zelfs mijn kinesist zei dat zij nog nooit zo een duidelijk verslag heeft gekregen.

Mijn voeten voelen weer als nieuw!

Bieke L. - Rumst

Ja, ik wil van die pijn af en nu ik ook heb gelezen hoe anderen zijn geholpen, boek ik graag mijn stap onderzoek !

Veelgestelde vragen

Ik heb geen pijn aan mijn voeten maar wel aan mijn knie, heup, bekken of rug. Kan een stap onderzoek ook voor mij?

Absoluut!

Juist dan is een stap onderzoek aangewezen. Je manier van stappen vertelt zo veel meer dan statische medische beeldvorming.

De oorzaak van je pijn ligt immers niet altijd daar waar je de pijn ervaart. Lees ook meer in mijn blog hierover : 'Een mens in beweging vertelt toch meer dan 1 beeld ?'

Ontvang ik een verslag van het stap onderzoek?

Ja! ELKE patiënt ontvangt van mij een verslag van zijn/haar stap onderzoek.

Dat is handig als naslagwerk voor later of om mee te nemen bij je huisarts, kinesist of osteopaat.

Het mag dan pretentieus klinken, u vindt geen enkele podoloog die deze belofte waar kan maken.

Hoe lang duurt een stap onderzoek?

Reken op 1.5 uur. Het is van belang een totaalbeeld te hebben van je schoengedrag, je historiek, jouw lichaam (en wat het kan/niet kan), jouw pijnen en uiteraard jouw manier van stappen.

Zoiets neemt tijd. U komt dan ook buiten met concrete informatie waar u wat aan heeft.

Kan er ook buiten de werkuren een afspraak gemaakt worden?

Dat kan: 1 avond per week en 1 zaterdagvoormiddag per 2 weken hou ik mijn deur open voor mensen die écht niet kunnen op een ander moment.

Maar die plaatsen zijn steeds als eerste ingevuld. Als je je overdag kan vrijmaken, ben je dus ook sneller van die pijn af.

Moet ik vooraf medische beeldvorming laten maken (RX foto, echo, MRI, ..)?
Dat is op zich niet noodzakelijk om met jou aan de slag te gaan, maar als je die voorhanden hebt (vaak is dat een code die je in het radiologisch centrum meekreeg), breng deze dan zeker mee. Ook eerdere medische verslagen kunnen nuttig zijn.
Moet ik me extra voorbereiden?

Je ontvangt vooraf nog een mail met alles wat je op de afspraak dient mee te brengen.

Mogelijks vraag ik al iets meer door op je specifieke vraag bij het vastleggen van onze afspraak. Hoe meer informatie ik heb hoe sneller/beter we die pijn van jou kunnen aanpakken.

Klopt het dat ik uit de kleren moet bij een stap onderzoek?

Ja en neen. Het is uiteraard nodig om dit onderzoek te kunnen afnemen in short en zonder schoenen en sokken. Maar kijk niet raar op als ik je toch zou vragen ook je bovenkleding uit de doen.

De bewegingen van je bekken, en romp kan ik nu eenmaal niet zien met je kleren aan. En die vertellen vaak nog net dat ietsje meer over jouw manier van stappen. Less is dus more.

Maar wees gerust : je slip en BH blijft aan.

Zal ik sowieso zolen moeten dragen na een stap onderzoek?

Uiteraard niet. U komt geen winkel binnen alwaar zolen kunnen ‘gekocht’ worden.

Afgaande op jouw verhaal, jouw lichaam en jouw manier van stappen zal, geheel in samenspraak met jou, worden overlegd wat de te volgen therapie zal zijn.

Dat kan gaan om een aanpassing van je schoengedrag, de opstart van zooltherapie of een doorverwijzing naar een kinesist/osteopaat. Of een combinatie hiervan.

Moet ik speciale schoenen dragen indien ik met zolen start?

Dat is niet noodzakelijk zo. 

Soms kan het nodig zijn een maatje groter te kiezen om de zolen goed in de schoenen te laten passen.

Je vindt tegenwoordig ook al heel makkelijk schoenen met uitneembare zool.

Hoe lang gaat een paar zolen mee?

Dat is moeilijk te zeggen. Alles hangt af van de intensiteit waarmee je ze gaat dragen. Bij het dragen van de zolen in je dagelijks leven kan je stellen dat ze met gemak 4 jaar mee gaan (vaak is dat zelfs langer). Wanneer je hiermee ook gaat sporten, zal dit de levensduur echter verkorten.

Bij het lopen drukken we de levensduur eerder uit in kilometers. Een afstand van 800 kilometers per paar loopschoenen is gangbaar. Voor je zolen geldt meestal het dubbele.

Tip : Je kan de zolen ook wassen (30°, doch NIET in of bij een warmtebron laten drogen). Dit zal de levensduur van je zolen zeker ten goed komen.

Waarom kost een paar podologische zolen zo veel?

Serieus? Ik twijfelde even om die vraag in deze FAQs op te nemen, maar omdat ze toch geregeld wordt gesteld, nam ik ze toch maar in het lijstje op.

Bedenk even wat die pijn van jou al heeft gekost (aan lijden en aan euro’s). Of beter : hoe je die kosten binnenkort kan verminderen/vermijden. Verdeeld over 4 jaar kost je zool 48,75€ per jaar (of 4€ per maand). Je geeft mogelijks meer uit aan Netflix !

Als je pijn hiermee vermindert of zelfs verdwijnt dan is dat de investering toch meer dan waard, niet ?

En ik zou het natuurlijk ook nog kunnen hebben over de kwalitatieve materialen die worden gebruikt (je zool gaat daarom met gemak 4 jaar mee), de manier waarop je voetafdruk wordt genomen (gepatenteerd door BORGinsole), de metingen en de bewegende beelden die ik analyseer (en heranalyseer) voor jou, de aanpassingen die achteraf nog mogelijk zijn, de hardheid die op jouw noden wordt afgestemd, enz …

Komen er na het stap onderzoek nog extra kosten/sessies bij?

Dat hangt af van het plan van aanpak.

In het geval zooltherapie is aangewezen, reken dan op een extra investering van 195€. Je doet makkelijk 4 jaar met 1 paar, dus dat is amper 50€ per jaar of zelfs geen 4€ per maand. En dat is jouw lichaam toch wel waard? Tenzij je je actieve leven liever inruilt voor de zetel, natuurlijk. Dan kan je beter toch dat abonnement op Netflix nemen ...

Doorgaans wordt nog 1 opvolg sessie ingepland (25€). Ik bewaak namelijk graag op of je goed op weg bent en ben altijd benieuwd of ik nog wat extra voor je kan doen. En geloof me : vaak ga je nog met een extra tip naar huis !

Maar eerlijk : 4 op 5 heeft de controle afspraak niet nodig omdat ze na 2 weken al goed op weg zijn 😉

 

Is er terugbetaling van het Riziv?

Op dit moment is dat (nog) niet het geval. Maar je komt wel op afspraak bij mij zonder voorafgaand voorschrift van een specialist-geneesheer of huisarts (dus dat consult spaar je al uit) én je doet makkelijk 4 jaar met 1 paar, dus dat is amper 50€ per jaar of zelfs 4€ per maand. En dat is jouw lichaam toch wel waard?

Weet wel : voor podologische zolen geldt wel volgende tegemoetkoming :

Helan (fusie Partena + OZ), dan kan je wel sinds 01/01/2022 50€/paar terugvorderen (U brengt hiervoor het voorziene document mee: https://www.helan.be/nl/ons-aanbod/ziekenfonds/voordelen-en-terugbetalingen/steunzolen/

de Liberale Mutualiteit dan kan je wel 30€/paar terugvorderen. U brengt hiervoor het voorziene document alsook mee : https://www.lm.be/Oost-Vlaanderen/Rubrieken/Voordelen-en-diensten/voetverzorging/Documents/Podologische%20zool.pdf.

het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen dan kan je wel sinds 01/01/2023 50€/paar terugvorderen. U brengt hiervoor het voorziene document mee : (nog niet voorhanden bij het NZV, u ontvangt voorlopig een betalingsbewijs bij het ophalen van uw zolen) 

 

 

Wat is het verschil tussen orthopedische en podologische zolen?

Een orthopedisch technieker/bandagist (of de voorschrijvend arts zelf)neemt een statische voetafdruk onder de vorm van een gips- of schuimafdruk en doet een maatname van je voeten. De zolen worden aangemaakt op basis van (voorgevormd) basismateriaal. Ze worden verstrekt na een erkend medisch advies, en zijn ze enkel verkrijgbaar op voorschrift van een gespecialiseerde arts (zoals een orthopedisch chirurg, geneesheer gespecialiseerd in fysische geneeskunde, reumatoloog of pediater). Een orthopedisch paar wordt om de 2 jaar vernieuwd.

Voor sommige patiënten kan dit een prima oplossing zijn, doch in veel gevallen is een grondiger onderzoek aangewezen waarbij ook gewrichtsmetingen, spierkrachten, spierlengtes en/of bewegende beelden noodzakelijk zijn om tot een totaalbeeld te komen.

Veel pijnklachten kennen hun oorzaak immers precies door die (verkeerde) stap/loop bewegingen en deze haal je niet enkel uit een statische voetafdruk en maatname van de voeten. Een podologisch stap onderzoek is dan sterk aanbevolen.

Als stap analist  maak ik gebruik van informatie uit je bewegende beelden, je gewrichtsmetingen en een aangepaste voetafdruk en zal ik vooral werken met sturingen in voor- en/of achtervoeten. Er wordt niet vertrokken van basismateriaal.  Podologische zolen gaan gemiddeld 4 jaar mee.

Lees hierover ook meer in mijn blog 'Steunzolen ? Neen dat doe ik niet !'

Wat is het verschil tussen pedicures en podologen?

U kan bij een podoloog terecht in geval van specifieke klachten : nagelproblemen, teenproblemen, huidproblemen, diabetesvoeten, reumavoeten, ..

Weet wel dat steeds de oorzaak van je problemen getraceerd zal worden door een klinisch en/of biomechanisch onderzoek. Het is niet mijn manier van werken om steeds weer dezelfde symptomen aan te pakken zonder daarbij de oorzaak op te zoeken  en een passende (langdurige) oplossing aan te bieden.

Voor esthetische behandelingen en verzorging van gezonde voeten bent u bij een (medisch) pedicure in betere handen. Sinds augustus 2019 kan u daarvoor terecht bij mijn collega Karen Claes (0475/76.04.32)

Pin It on Pinterest