Wat kost een consultatie ?

 

Type Consultatie

Duur

Podologische consultatie 45 min 40 €
Stap onderzoek (metingen, stap-/loopanalyse + afdruk voeten) 90 min 75 €
Eerste controle na opstart zooltherapie 45 min 35 €
Jaarlijkse controle (exclusief kosten voor zoolaanpassingen) 45 min 40 €
Podologische zolen (exclusief perforatie zolen tbv 10€) 190 €
Podologische zolen tot en met 12 jaar (exclusief perforatie) 130 €
Podologische zolen : extra, identiek paar 130 €

Betalen kan : cash, via overschrijving of via smartphone (Payconic/Bancontact app).

Helaas NIET via de bankkaart.

Podologische zolen zijn niet terugbetaald door het Riziv. Ben je echter aangesloten bij :

Partena ziekenfonds, dan kan je wel sinds 01/01/2017 50€/paar terugvorderen (U brengt hiervoor het voorziene document mee : http://www.partena-ziekenfonds.be/nl/ziekenfonds-en-voordelen/voordelen-en-terugbetalingen/steunzolen).

Liberale Mutualiteit Oost-Vlaanderen of Liberale Mutualiteit MUT Plus  (opgelet, niet Liberale Mutualiteit Plus !), dan kan je wel 30€/paar terugvorderen (U brengt hiervoor het voorziene document alsook een voorschrift van de huisarts/specialist mee : https://www.lm.be/Oost-Vlaanderen/Rubrieken/Voordelen-en-diensten/voetverzorging/Documents/Podologische%20zool.pdf ).

Wat breng je mee?

  • een (nauw aansluitende) sportbroek tot boven de knie (in geval van ganganalyse)
  • je huidige schoenen (vergeet zeker je werkschoenen, wandelschoenen, sportschoenen en pantoffels niet !)
  • je huidige zolen (ook al draag je ze niet meer)
  • (een copie van) eerdere verslagen (RX, echo, MRI, botscan, kinesist, voorschrift huisarts, ..)

Veelgestelde vragen

Ik heb geen pijn aan mijn voeten maar wel aan mijn knie, heup, bekken of rug. Kan een stap onderzoek ook voor mij?

Absoluut!

Juist dan is een stap onderzoek aangewezen. Je manier van stappen vertelt zo veel meer dan statische medische beeldvorming.

De oorzaak van je pijn ligt immers niet altijd daar waar je de pijn ervaart. Lees ook meer in mijn blog hierover : 'Een mens in beweging vertelt toch meer dan 1 beeld ?'

Ontvang ik een verslag van het stap onderzoek?

Ja! ELKE patiënt ontvangt van mij een verslag van zijn/haar stap onderzoek.

Dat is handig als naslagwerk voor later of om mee te nemen bij je huisarts, kinesist of osteopaat.

Het mag dan pretentieus klinken, u vindt geen enkele podoloog die deze belofte waar kan maken.

Hoe lang duurt een stap onderzoek?

Reken op 1.5 uur. Het is van belang een totaalbeeld te hebben van je schoengedrag, je historiek, jouw lichaam (en wat het kan/niet kan), jouw pijnen en uiteraard jouw manier van stappen.

Zoiets neemt tijd. U komt dan ook buiten met concrete informatie waar u wat aan heeft.

Kan er ook buiten de werkuren een afspraak gemaakt worden?

Dat kan: 1 avond per week en 1 zaterdagvoormiddag per 2 weken hou ik mijn deur open voor mensen die écht niet kunnen op een ander moment.

Maar die plaatsen zijn steeds als eerste ingevuld. Als je je overdag kan vrijmaken, ben je dus ook sneller van die pijn af.

Moet ik vooraf medische beeldvorming laten maken (RX foto, echo, MRI, ..)?
Dat is op zich niet noodzakelijk om met jou aan de slag te gaan, maar als je die voorhanden hebt (vaak is dat een code die je in het radiologisch centrum meekreeg), breng deze dan zeker mee. Ook eerdere medische verslagen kunnen nuttig zijn.
Moet ik me extra voorbereiden?

Je ontvangt vooraf nog een mail met alles wat je op de afspraak dient mee te brengen.

Mogelijks vraag ik al iets meer door op je specifieke vraag bij het vastleggen van onze afspraak. Hoe meer informatie ik heb hoe sneller/beter we die pijn van jou kunnen aanpakken.

Klopt het dat ik uit de kleren moet bij een stap onderzoek?

Ja en neen. Het is uiteraard nodig om dit onderzoek te kunnen afnemen in short en zonder schoenen en sokken. Maar kijk niet raar op als ik je toch zou vragen ook je bovenkleding uit de doen.

De bewegingen van je bekken, en romp kan ik nu eenmaal niet zien met je kleren aan. En die vertellen vaak nog net dat ietsje meer over jouw manier van stappen. Less is dus more.

Maar wees gerust : je slip en BH blijft aan.

Zal ik sowieso zolen moeten dragen na een stap onderzoek?

Uiteraard niet. U komt geen winkel binnen alwaar zolen kunnen ‘gekocht’ worden.

Afgaande op jouw verhaal, jouw lichaam en jouw manier van stappen zal, geheel in samenspraak met jou, worden overlegd wat de te volgen therapie zal zijn.

Dat kan gaan om een aanpassing van je schoengedrag, de opstart van zooltherapie of een doorverwijzing naar een kinesist/osteopaat. Of een combinatie hiervan.

Moet ik speciale schoenen dragen indien ik met zolen start?

Dat is niet noodzakelijk zo. 

Soms kan het nodig zijn een maatje groter te kiezen om de zolen goed in de schoenen te laten passen.

Je vindt tegenwoordig ook al heel makkelijk schoenen met uitneembare zool.

Hoe lang gaat een paar zolen mee?

Dat is moeilijk te zeggen. Alles hangt af van de intensiteit waarmee je ze gaat dragen. Bij het dragen van de zolen in je dagelijks leven kan je stellen dat ze met gemak 4 jaar mee gaan (vaak is dat zelfs langer). Wanneer je hiermee ook gaat sporten, zal dit de levensduur echter verkorten.

Bij het lopen drukken we de levensduur eerder uit in kilometers. Een afstand van 800 kilometers per paar loopschoenen is gangbaar. Voor je zolen geldt meestal het dubbele.

Tip : Je kan de zolen ook wassen (30°, doch NIET in of bij een warmtebron laten drogen). Dit zal de levensduur van je zolen zeker ten goed komen.

Waarom kost een paar podologische zolen zo veel?

Serieus? Ik twijfelde even om die vraag in deze FAQs op te nemen, maar omdat ze toch geregeld wordt gesteld, nam ik ze toch maar in het lijstje op.

Bedenk even wat die pijn van jou al heeft gekost (aan lijden en aan euro’s). Of beter : hoe je die kosten binnenkort kan verminderen/vermijden. Verdeeld over 4 jaar kost je zool 47.5€ per jaar (of nog geen 4€ per maand). Je geeft mogelijks meer uit aan Netflix !

Als je pijn hiermee vermindert of zelfs verdwijnt dan is dat de investering toch meer dan waard, niet ?

En ik zou het natuurlijk ook nog kunnen hebben over de kwalitatieve materialen die worden gebruikt (je zool gaat daarom met gemak 4 jaar mee), de manier waarop je voetafdruk wordt genomen (gepatenteerd door BORGinsole), de metingen en de bewegende beelden die ik analyseer (en heranalyseer) voor jou, de aanpassingen die achteraf nog mogelijk zijn, de hardheid die op jouw noden wordt afgestemd, enz …

Komen er na het stap onderzoek nog extra kosten/sessies bij?

Dat hangt af van het plan van aanpak.

Doorgaans wordt zeker 1 opvolg sessie ingepland (35€). Ik bewaak namelijk graag op of je goed op weg bent en ben altijd benieuwd of ik nog wat extra voor je kan doen. En geloof me : vaak ga je nog met een extra tip naar huis !

In het geval zooltherapie is aangewezen, reken dan op een extra investering van 190€. Je doet makkelijk 4 jaar met 1 paar, dus dat is amper 50€ per jaar of zelfs geen 4€ per maand. En dat is jouw lichaam toch wel waard? Tenzij je ja actieve leven liever inruilt voor de zetel, natuurlijk. Dan kan je beter toch dat abonnement op Netflix nemen ...

Is er terugbetaling van het Riziv?

Op dit moment is dat (nog) niet het geval. Maar je komt wel op afspraak bij mij zonder voorafgaand voorschrift van een specialist-geneesheer of huisarts (dus dat consult spaar je al uit) én je doet makkelijk 4 jaar met 1 paar, dus dat is amper 50€ per jaar of zelfs 4€ per maand. En dat is jouw lichaam toch wel waard?

Weet wel : voor podologische zolen geldt wel volgende tegemoetkoming :

Via het Partena Ziekenfonds kan je sinds 01/01/2017 wel 50€/paar  terugvorderen (breng hiervoor het voorziene document mee: http://www.partena-ziekenfonds.be/nl/ziekenfonds-en-voordelen/voordelen-en-terugbetalingen/steunzolen)

Via de Liberale Mutualiteit Oost-Vlaanderen (Opgelet, NIET LM Plus !) kan je sinds 01/01/2019 wel 30€/paar terugvorderen (breng hiervoor het voorziene document alsook een voorschrift van de huisarts mee: https://www.lm.be/Oost-Vlaanderen/Rubrieken/Voordelen-en-diensten/voetverzorging/Documents/Podologische%20zool.pdf

Wat is het verschil tussen orthopedische en podologische zolen?

Een orthopedisch technieker/bandagist (of de voorschrijvend arts zelf)neemt een statische voetafdruk onder de vorm van een gips- of schuimafdruk en doet een maatname van je voeten. De zolen worden aangemaakt op basis van (voorgevormd) basismateriaal. Ze worden verstrekt na een erkend medisch advies, en zijn ze enkel verkrijgbaar op voorschrift van een gespecialiseerde arts (zoals een orthopedisch chirurg, geneesheer gespecialiseerd in fysische geneeskunde, reumatoloog of pediater). Een orthopedisch paar wordt om de 2 jaar vernieuwd.

Voor sommige patiënten kan dit een prima oplossing zijn, doch in veel gevallen is een grondiger onderzoek aangewezen waarbij ook gewrichtsmetingen, spierkrachten, spierlengtes en/of bewegende beelden noodzakelijk zijn om tot een totaalbeeld te komen.

Veel pijnklachten kennen hun oorzaak immers precies door die (verkeerde) stap/loop bewegingen en deze haal je niet enkel uit een statische voetafdruk en maatname van de voeten. Een podologisch stap onderzoek is dan sterk aanbevolen.

Als stap analist  maak ik gebruik van informatie uit je bewegende beelden, je gewrichtsmetingen en een aangepaste voetafdruk en zal ik vooral werken met sturingen in voor- en/of achtervoeten. Er wordt niet vertrokken van basismateriaal.  Podologische zolen gaan gemiddeld 4 jaar mee.

Lees hierover ook meer in mijn blog 'Steunzolen ? Neen dat doe ik niet !'

Wat is het verschil tussen pedicures en podologen?

U kan bij een podoloog terecht in geval van specifieke klachten : nagelproblemen, teenproblemen, huidproblemen, diabetesvoeten, reumavoeten, ..

Weet wel dat steeds de oorzaak van je problemen getraceerd zal worden door een klinisch en/of biomechanisch onderzoek. Het is niet mijn manier van werken om steeds weer dezelfde symptomen aan te pakken zonder daarbij de oorzaak op te zoeken  en een passende (langdurige) oplossing aan te bieden.

Voor esthetische behandelingen en verzorging van gezonde voeten bent u bij een (medisch) pedicure in betere handen. Sinds augustus 2019 kan u daarvoor terecht bij mijn collega Karen Claes (0475/76.04.32)

Maak een afspraak

Vul het formulier in en ik bevestig jouw afspraak zo snel mogelijk.

Niet zeker of ik jou kan verder helpen?

Contacteer me vrijblijvend voor een intakegesprek, zodat je meteen weet of ik jou kan verder helpen. Zo verlies je geen kostbare tijd en word je meteen goed geholpen.

Ik doe er alles aan om u op veilige wijze te ontvangen. 

Mag ik u vragen zelf een mondmasker mee te brengen en alleen te komen. Indien u te vroeg bent, wacht u best even in de wagen.

#staysafe

OPGELET : voor voetverzorgingen en specifieke nagel-en huidproblemen is een patiëntenstop ingevoerd. U kan hiervoor beter terecht bij mijn collega pedicure,  Karen Claes (0475/76.04.32). Zij werkt in dezelfde praktijk.

GRATIS E-BOOK13 tips en tricks voor een slimme schoenkeuze

MOGELIJKS STAP JIJ DE LAATSTE TIJD NIET ZO SOEPEL ?

OF JE TWIJFELT NOG WELKE SCHOEN JE ZOU KIEZEN TOEKOMEND SEIZOEN ?

Download dan zeker mijn (12 !) gratis tips en tricks voor een slimme schoenkeuze !

Ik ben er zeker van dat er voor jou minstens één waardevol weetje tussen zit, dat je nog niet wist.

Ik wens je veel leesplezier. En vooral : een soepele tred !

Pin It on Pinterest