Draag zorg voor je lichaam : You Only Got One

door 11 april 2024Uncategorized

Mijn mond viel ervan open. Had ik dat nu werkelijk goed verstaan ?! Zei ze nu : “ik kom hier ne keer horen wat gij ervan vindt, maar kom niet af met steunzolen want ‘no way’ dat ik die ga dragen” ?

Ik dubbelcheckte even. Maar ik had haar wel degelijk goed begrepen.

Wat is dan de verwachting van deze consultatie, vraag ik haar. Als na het stap onderzoek zou blijken dat podologische zolen voor haar een meerwaarde zou betekenen, dan resten ons natuurlijk weinig alternatieven om haar pijn aan te pakken. Niet dat iedereen die hier binnenkomt ook met zolen weer buitengaat. Maar die kans is wel bestaande.

Je gaat toch ook niet met hartklachten bij de cardioloog om sowieso het advies van de specialist al van tevoren in de wind te slaan ? Als alles ok is, is dat natuurlijk prima. Maar in geval van pijn, is de kans reëel dat de specialist in kwestie een specifieke therapie zal voorstellen. Bij de cardioloog kan dat gaan om het nemen van specifieke medicatie, het plaatsen van een stent of misschien wel een hartoperatie.

Bij de podoloog krijg je specifiek schoenadvies, word je doorverwezen naar een kinesist/osteopaat of start je met podologische zooltherapie. Heel concreet.

Maar zij niet dus.

Maar goed, we spraken af om eerst de resultaten van het stap onderzoek af te wachten.

Helaas bleek haar manier van stappen precies die pijn in haar dikke teen gewricht te veroorzaken. Bij elke stap opnieuw. En ze is poetsvrouw. Ik moet er geen tekening bij maken. Opstarten met podologische zolen zou haar pijn met zekerheid verminderen.

En dát wil ze dus niet.

OK, elke patiënt heeft natuurlijk het recht zelf te kiezen wat hij of zij wel of niet doet. Dat is evident.

Ik vind het alleen bijzonder jammer dat 1) deze dame verder pijn zal afzien, terwijl een zool haar zoveel minder leed kan bezorgen en 2) een operatie van dat gewricht zich zonder deze zolen vroeg of laat zal opdringen. En dat wil niemand, toch ? Ik niet, zij niet en onze maatschappij al evenmin (die hier nota bene mee voor betaalt).

Dus ok. Patiënten hebben rechten. Maar, eerlijk, ook deze plicht : verzorg jezelf !

Draag zorg voor uw lichaam. En als een specialist ter zake jou een advies geeft om dat lijf van jou alleen maar in betere conditie te houden, sla het dan niet van tevoren in de wind. Overweeg, wik en weeg. En ga desnoods voor een tweede opinie. Niets mis mee.

Maar mors niet met je gezondheid. You Only Got One 

#YOLO  #staysafe

Heb jij nood aan advies met betrekking tot je pijnklachten en wil je er ook me aan de slag ? Neem gerust hier contact op.